Çerez Örnek
canlı destek

DÜNDEN BUGÜNE ERASMUS

Ege Üniversitesi küreselleşmenin getirdiği değişimlerin bilinci ile uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine ve çeşitlendirilmesine büyük önem vermektedir.

Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde Ege Üniversitesi olarak özellikle eğitim alanında üzerimize düşen yükümlülükler ve görevleri yerine getirmek ve Avrupa Birliği proje çalışmalarında Üniversitemiz adına gerekli eşgüdüm ve koordinasyonu sağlamak, değişim programlarını yürütmek amacıyla Rektörlüğümüz bünyesindeki Dış İlişkiler Bürosu; Kasım 2003 tarihinde Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Şube Müdürlüğü, Aralık 2017 tarihinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Değişim Programları Ofisi olarak yapılanmıştır. Ve son olarak da Uluslarası İlişkiler Koordinatörlüğümüz 23 Ocak 2018 tarihinde, Üniversite Yönetim Kurulu’nun 2 sayılı toplantısında aldığı karar ile faaliyete başlamıştır. Üniversitemizin uluslararası ilişkileri 2003 yılından sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına katılımı ile yeni bir yön ve ivme kazanmıştır. Faaliyet alanı, ERASMUS programı üzerine yoğunlaşmıştır.

 

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarından Erasmus Programına ülkemizin 2003 2004 dönemi için katılımı, pilot proje olarak adlandırılan hazırlık faaliyetleriyle gerçekleştirilmiştir. Ege Üniversitesi pilot proje kapsamında Türkiye'den seçilen 15 üniversiteden birisi olmuştur ve pilot proje kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından Portekiz Porto Üniversitesi ile eşleştirilmiştir. Ege Üniversitesi Türkiye'nin ilk Erasmus öğrencilerini Portekiz'e göndermiştir.

Ege Üniversitesi Erasmus Programi çerçevesine ögrenci ve ögretim üyesi hareketliligi açisindan Türkiye'nin en çok degisim gerçeklestiren üniversitelerinden biridir.

Ege Üniversitesi 1 Kasım 2004 tarihi itibariyle Avrupa Komisyonu'na DS (Diploma Supplement) Label başvurusunu yapmıştır ve Türkiye'de DS Label alan ilk 2 üniversiteden birisi olmuştur. Ege Üniversitesi 2009 ve 2013 yıllarında yeniden DS label almıştır.

Bologna Süreci'nin uygulanmasi asamasinda önemli bir çalisma alani olan "Avrupa Kredi Transfer Sistemi, AKTS (ECTS)", üniversite düzeyinde yer alan tüm programlarin genel bilgilerini ve ders tanimlarini içeren Bilgi Paketi'nin hazirlanmasini gerektirmektedir. Bu vesileyle hem Ege Üniversitesi ögrencilerine, hem de Ege Üniversitesi'ne ilgi gösteren yurtiçi ve yurt disindaki kurumlarin ögrenci ve ögretim üyelerine derslerde ne okutuldugu, nasil okutuldugu ve degerlendirmenin ne sekilde yapildigi sunulmaktadir. Bu hususlarin yerine getirilmesi ile mezunlarin yeterlilikleri seffaf ve karsilastirilabilir bir sekilde tanimlanmakta ve böylece mezunlarin istihdam edilebilirligine objektif ve olumlu yansimalar saglanmaktadir. 

Egitimde kalite güvencesi kapsaminda hazirlanan bilgi paketi ve gerçeklestirilen ögrenci hareketliligi çalismalarinin uygun bir sekilde yapilip yapilmadiginin degerlendirilmesi ve etiketlenmesi önce ulusal, sonra uluslararasi degerlendirme asamalari sonucunda gerçeklestirilmektedir. Bu kalite degerlendirmesi "AKTS ETIKETI (ECTS Label)" ödülü olarak bilinmektedir. Bu amaçla bilgi paketini hazirlayan Ege Üniversitesi, 15 Mayis 2011 tarihinde ögrenci hareketliliginde kullanilan belgelerle birlikte Türkiye Ulusal Ajansı'na basvuruda bulunmustur. Ulusal düzeydeki degerlendirmede basarili bulunan Ege Üniversitesi, Avrupa Komisyonu'nda uluslararasi uzmanlarin yapmis oldugu degerlendirmede de basarili bulunmustur. AKTS prensiplerini gerek kurum web sayfasinda yayinladigi bilgi paketinde, gerekse ögrenci hareketliliginde mükemmel uygulamasi nedeniyle Ege Üniversitesi egitimde verilen bu onursal kalite ödülünü kazanmistir.

 

Avrupa Komisyonu tarafindan 2007 2013 yillari arasinda yürütülen ve 2014 yili itibariyle sona eren Hayatboyu Ögrenme Programi (LLP=Lifelong Learning Program) kapsaminda yüksekögretim alaninda saglanan hibe destekleri 2014 2020 yillari arasinda Erasmus+ Programi altinda da devam etmektedir..

 

Erasmus+ Programi, egitim, gençlik ve spor alanlarinda yeni ihtiyaçlara yönelik Avrupa 2020 Stratejisi hedeflerine uygun olarak farkli sektörler arasinda isbirligini tesvik eden daha etkili araçlar sunmayi amaçlamaktadir.Yüksekögretim alanina özel olarak ise, yüksekögretimde kaliteyi artirmayi, yüksekögretim kurumlarinin birbirleri ve is dünyasi ile isbirligini güçlendirmeyi amaçlamaktadir. Ege Üniversitesi olarak Erasmus+ tam katilimla yararlanabilmemiz için Avrupa Komisyonu'na Erasmus University Charter (Erasmus Üniversite Beyannamesi) sunulmustur. Bu belgenin Avrupa Komisyonu tarafindan onaylanmasi, programa dahil olma hakki elde edilmistir.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ